ABN Amro: huizenmarkt loopt dit jaar verder vast

ABN Amro huizenmarkt loopt dit jaar verder vast. Abn AMro heeft zijn verwachting voor het aantal verkochte woningen in 2022 naar beneden bijgesteld. Wel blijven de prijzen volgens de bank hard doorstijgen. De bank rekent voor dit jaar op een daling van het aantal huizenverkopen met 15%. Waar eerder op een afname van 10% werd gerekend. De voorspelling van de huizenprijsstijging blijft wel op +12,5% staan. Een en ander blijkt uit de woningmarktmonitor die ABN Amro woensdag publiceerde.

Aanleiding voor de grotere somberheid over de verkopen, is het verslechterende sentiment ten aanzien van de woningmarkt. „Zo is niet uitgesloten dat veel huishoudens grote financiële beslissingen. Zoals het kopen van een huis, voor zich uitschuiven als gevolg van de inflatie en groeiende onzekerheden over de financiële doorwerking van de oorlog in Oekraïne”, aldus de bank.

Prijsstijgingen

De bank constateert dat de woonlasten steeds zwaarder drukken op de inkomens van huishoudens. Door de voortdurende prijsstijgingen houden gezinnen aan het eind van de maand volgens de bank minder geld over voor wonen. „de stijgende hypotheekrente gaat ten koste van de betaalbaarheid van woningen.” Door het strengere beleid van centrale banken en gestegen risicopremies op financiële markten verwacht de bank dat de rentes voorlopig blijven stijgen. In combinatie met de aanhoudende prijsstijgingen op de woningmarkt wordt het hierdoor steeds moeilijker een betaalbare woning te vinden. Veel kopers zien zich hierdoor genoodzaakt om hun zoektocht voorlopig te staken”, voorspelt de bank.