Laren wil meer grip op de ’gekke’ woningmarkt.
’Een zelfbewoningsplicht kan helpen tegen beleggers die huizen opkopen’

Erwin van den Berg, raadslid CDA, ziet het probleem in de grote steden steeds meer toenemen. Beleggers en buitenlandse partijen kopen huurwoningen op als veilige belegging, maar hebben minder oog voor volkshuisvesting. Projectontwikkelaars kopen en knappen panden op, en verkopen ze voor flink meer geld door. Ook wel ‘flippen’ genoemd. En er zijn inwoners met veel geld op de bank, die investeren in kleine woningen en deze verhuren.

Likje verf

In Laren is het probleem nog niet zo groot, volgens Van den Berg. Alhoewel ‘flippen’ ook in dit dorp gebeurt. Woningen krijgen een likje verf, een visgratenvloer en zwarte kozijnen. En de prijs stijgt. ,,Er staat nu een appartementje van 31 vierkante meter te koop voor 195.000 euro”, geeft Van den Berg als voorbeeld. ,,Het zou goed zijn als dit terechtkomt bij iemand die er daadwerkelijk zélf gaat wonen. En niet weer wordt doorverkocht of voor een torenhoge huur in de markt wordt gezet.”

Met het voorstel willen de twee partijen de discussie over zelfbewoningsplicht, en andere maatregelen voor betaalbare woningen, op gang brengen. Ze willen een signaal afgeven aan de regio, en het probleem voor zijn. Want ook al speelt dit, volgens Van den Berg, nog minder dan in grote steden: ,,Dat dachten we een paar jaar geleden ook over het gokken”, vertelt hij. ,,Wat bleek? We hadden een illegaal casino in het dorp. Zonder dat iemand het wist. De grote stad is dichtbij.”

Karakter behouden

Naast een onderzoek naar zelfbewoningsplicht gaat Laren ook kijken hoe het de karakteristieke woningen aan de dorpsranden kan beschermen. Daarvoor diende CDA met Liberaal Laren een motie in die is aangenomen. ,,Oude woningen van begin 1900 zijn moeilijk te isoleren, hebben hoge verbouwingskosten en maken soms plaats voor moderne, grotere villa’s”, legt Van den Berg uit. ,,Het dorpscentrum is al beschermd en er staan veel panden op de monumentenlijst. Maar we kunnen meer doen.”

Bron Gooi en Eemlander 25-12-2021

 

Gemeente Laren gaat door met sociale huurwoningen bij Larense Kweek

Een van de zeven huizen moet een ontmoetingsplek voor ouderen worden.

De directe aanwonende is het niet eens met de plannen voor sociale huurwoningen aan de Eemnesserweg. Toch zet de gemeente Laren de volgende stap: zes woningen voor eenzame ouderen, plus een ontmoetingshuis. Over twee weken mag de raad oordelen over de kaders.

De Diaconie van de Protestantse Gemeente Laren-Eemnes klopte een aantal jaar geleden met het idee voor een kleine woongroep aan bij de gemeente. Zo’n project, met ook een ontmoetingsruimte waar ze sociale activiteiten kunnen organiseren, kan volgens hen vereenzaming van een kwetsbare doelgroep voorkomen en bestrijden. De gemeente had hier wel oren naar. Er is immers grote vraag naar sociale huurwoningen en woningen voor ouderen in Laren.

De zeven huizen moeten aaneensluitend langs de Eemnesserweg komen, schuin tegenover het Raadhuis. Op de eerste tekeningen zijn twee verdiepingen met een kap getekend, de nok niet hoger dan zeven meter. De bad- en slaapkamer zitten op de begane grond. En alle woningen, van zo’n 70 à 80 vierkante meter, moeten gelijkvloers worden. Dit laatste is bedacht vanuit het idee dat veel ouderen tegenwoordig langer zelfstandig wonen.

Bron Gooi en Eemlander 10-12-2021