Taxatie soorten

Taxaties in verschillende soorten

Voor ieder soort taxatie gelden verschillende regels en rapportagemethoden. Iedere taxatie heeft zijn eigen rapport en doel. Wat het del van de taxatie ook mag zijn het is belangrijk dat het waardeoordeel goed onderbouwd is.

Taxatiesoorten:

NWWI taxatie

Steeds meer geldverstrekkende instellingen eisen dat een gecertificeerde taxateur deze taxatie doet. Dat kan bij een NVM-taxateur. Iedere NVM-makelaar is ingeschreven in het register van stichting VastgoedCert en daarmee een gecertificeerde taxateur.

NVM (standaard) taxatie

Een opdracht tot taxatie is een opdracht tot het geven van een waardeoordeel van een woning en het uitbrengen van een rapport. Met dit rapport kunt u, afhankelijk van uw doel, bijvoorbeeld een hypotheekaanvraag doen of deze oversluiten. Het taxatierapport is geen garantie dat u de hypotheek of het geld krijgt. 

NHG taxatie

Het aankoopbedrag van de woning -plus eventuele verbouwingskosten- mag in 2021 maximaal € 325.000 zijn. Voor energiebesparende voorzieningen is het mogelijk om zelfs tot € 344.500 te lenen, zolang het extra bedrag volledig wordt besteed aan die voorzieningen.

Geveltaxatie

Bij een geveltaxatie wordt er enkel vluchtig vanbuiten uit gekeken en geoordeeld zonder alle normaal gedane inspecties. Het geeft hierdoor een globale waardering van het onroerend goed.

Waardeverklaringen

Met een waardeverklaring wordt eenvoudig aangegeven wat een woning minimaal gaat opleveren. Dit wordt gedaan dor een korte en vluchtige taxatie.